Stapelen korting! Stapelen korting!

Duurzaam geproduceerd

Bamboo Basics staat voor duurzaam produceren. We krijgen regelmatig vragen over zowel het milieu- als het menselijke aspect van onze productieprocessen. Logisch, want onze klanten maken steeds bewustere keuzes. Daarom willen we transparant zijn over alles wat met deze thema’s te maken heeft.

70% minder waterverbruik dan katoen

Bamboe heeft van nature genoeg aan zon en regenwater om te groeien. Katoen moet geïrrigeerd worden. Voor de productie van 1 kilo katoen is er in totaal 10.000 liter water nodig (bron: Better Cotton Initiative). Ter vergelijking: bij de productie van 1 kilo Bamboo Basics wordt er ruim 7.000 liter water bespaard.

Lees meer

Door de grote vraag naar katoen moet katoen kunstmatig snel groeien en daarvoor heeft het veel water nodig. Wist je dat er voor één katoenen spijkerbroek maar liefst 10.000 liter water nodig is? Gezien de waterschaarste in sommige delen van de wereld is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan, bamboe is dus een waterbesparend alternatief voor katoen.

OEKO-TEX Standard 100

Bamboo Basics is OEKO-TEX 100 gecertificeerd. STANDARD 100 van OEKO-TEX® is een van ‘s werelds bekendste labels voor textiel dat is getest op schadelijke stoffen. Als een textielartikel het STANDARD 100-label draagt, kunt u er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elk garen, elke knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel daarom onschadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Lees meer

De test wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke OEKO-TEX® partnerinstituten op basis van onze uitgebreide OEKO-TEX® criteria catalogus. Bij de test houden ze rekening met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid.
Lees hier meer over OEKO-TEX

Slow fashion

Recyclen en upcyclen in de mode-industrie is steeds meer in opkomst. Net als tweedehands en vintage. En daar staan wij 100% achter. Voor ons als ondergoedmerk is het recyclen of tweedehands aanbieden van onze producten wat lastiger en vooral niet zo hygiënisch ;). Om die reden focust Bamboo Basics op ‘slow fashion’. Basic stijlen in niet-modegevoelige kleuren en van hoge kwaliteit. Zo zorgen wij ervoor dat klanten lang met onze items kunnen doen en er niet snel op uitgekeken raken.

Geen pesticiden en insecticiden

Bamboe heeft van nature geen insecticiden en geen pesticiden nodig om te groeien. Daarentegen is katoen verantwoordelijk voor maar liefst 11% van alle pesticiden en 25% van alle insecticiden die elk jaar wereldwijd gebruikt worden.

Lees meer

Een groot probleem bij de teelt van (vooral) katoen is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral in de intensieve katoenteelt wordt veelvuldig gebruik gemaakt van pesticiden om diverse plagen en ziekten te voorkomen en dit heeft allemaal enorm veel negatieve impact op het lokale milieu. Bij de teelt van bamboe zijn er geen pesticiden nodig om plagen te bestrijden of ziekten te voorkomen. Dit scheelt enorm qua impact op mens, dier en milieu.

Ecochain

Bamboo Basics investeert om een ​​CO2-neutraal merk te worden. We werken aan het verminderen van de water- en CO2-uitstoot per product. Samen met Ecochain meten en verbeteren we de ecologische voetafdruk van alle Bamboo Basics om meer bewust te worden van de impact en transparant te zijn naar onze consumenten. Dit noemen we ook wel Life Cycle Analysis (LCA). Bamboo Basics gaat de footprint compenseren met vergroeningsprojecten.

Lees meer

Ecochain werkt met ecoinvent, ‘s werelds toonaangevende LCI databank. De datasets in ecoinvent dekken een breed scala van producten, diensten en processen. Ecoinvent wordt beschouwd als de grootste, meest consistente en meest transparante database op de markt.

Tanboocel

Wij maken gebruik van Tanboocel. Dit proces zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Zij hanteren een circulair proces waarbij 100% van de gebruikte stoffen opgevangen worden en gerecycled. Tanboocel Bamboo Viscose fibres is een milieuvriendelijker alternatief op bamboe viscose. Tanboocel is antibacterieel, hydrofiel en ademend. Door het hergebruiken van de chemicaliën, vormt Tanboocel een closed-loop proces.

tex.tracer

Met het bedrijf tex.tracer duiken we dieper in onze supply chain. Het tex.tracer-platform ontsluit inzichtelijke supply chain-informatie. De reis van de Bamboo Basics items wordt in kaart gebracht door gegevens die zijn ingediend door supply chain-partners, doorgelicht door collega’s en het blockchain-aangedreven platform van tex.tracer.

Biologisch katoen

Om ons product sterker te maken en een langere levensduur te geven, gebruiken we in een aantal van onze items (28%) biologisch katoen.
Naast bamboe wordt er ook katoen verwerkt in de samenstelling van onze boxershorts en T-shirts. Katoen is namelijk erg belangrijk voor de stevigheid en structuur van de kleding. De combinatie bamboe en katoen zorgt ervoor dat jouw Bamboo Basics items langer meegaan en niet gaan lubberen.

Lees meer

Het lukt ons om het gebruik van katoen in onze producten te beperken tot maximaal 28%. Het katoen dat we gebruiken is dus wel biologisch katoen, dit is milieuvriendelijker. Biologisch katoen is bijna hetzelfde als conventioneel katoen, maar het verschil zit hem in het gebruik van pesticiden. Katoen komt van de katoenplant en om ervoor te zorgen dat deze planten niet bezaaid raken met kleine beestjes, worden de planten ingespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen vervuilen de grond, zijn slecht voor het katoen gewas en voor de bevolking. De grond raakt door de chemicaliën steeds meer uitgeput en ook het water en de lucht raken vervuild.

Om er toch voor te zorgen dat de kleine beestjes de katoen gewassen niet stuk maken, wordt er in plaats van pesticiden gebruik gemaakt van biologische bemesting en plantaardig en dierlijk afval om het land te bemesten én te beschermen. Biologisch katoen is dus niet alleen beter voor de huid, maar ook beter voor de aarde.

Bamboe neemt 5 keer meer CO2 op als een vergelijkbare groep bomen

Bamboe neemt 5 keer meer CO2 op als een vergelijkbare groep bomen, terwijl het 35% meer zuurstof afgeeft. Bamboe groeit harder dan bomen en legt ook veel sneller meer CO2 vast. Als CO2-vreter kan het alleen al in China meer dan een miljoen ton broeikasgas vastleggen, tot 2050.

Lees meer

Bamboe is geen boom, maar een gras. Het is ’s werelds snelst groeiende plant en kan een enorme bijdrage leveren aan de reductie van CO2. Bamboe biedt meerdere voordelen, waaronder snelle restauratie van verarmde grond, grootschalige opslag van CO2, het is een duurzame bron van energie.

Bamboe groeit 30x sneller katoen

Bamboe gaat efficiënter om met de grond waarin ze groeit. Bamboe groeit 30x sneller dan katoen en de wortels blijven in de grond, waarna de plant weer doorgroeit. Zo wordt bodemerosie voorkomen en is er minder m2 landbouwgrond nodig. Dit voorkomt ontbossing en geeft bijvoorbeeld ruimte voor het verbouwen van voedsel.

Lees meer

Een van de grootste voordelen van bamboe is dat de plant een enorme opbrengst heeft met minimale moeite. Daarnaast blijft de plant na de oogst gewoon staan om weer verder te kunnen groeien. Hierdoor is het proces van de bamboeteelt enorm efficiënt.

Panda's

De bamboe die Bamboo Basics gebruikt is een ander soort dan die door de panda wordt gegeten en komt ook niet uit de natuurlijke leefomgeving van het dier.

Lees meer

De bamboe die Bamboo Basics gebruikt komt uit de provincie Sichuan, dit ligt in het zuiden van China. Het is het grootste bamboebos van heel China.

Biodegradable

De bamboevezel is biologisch afbreekbaar. Na de levensduur van een bamboe item kan het item dus volledig worden opgenomen door de natuur. Hiervoor moet een item wel voor 100% uit biologisch afbreekbare garens ontstaan.

Momenteel zijn we met Bamboo Basics in een vergevorderd stadium in de ontwikkeling van de eerste items met 100% biodegradable elastaan. Elastaan zorgt voor rekbaarheid en dat onze styles niet lubberen en hun vorm behouden.

Lees meer

Biodegradable wil zeggen dat iets op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën. Het zegt niets over de snelheid waarmee dit gebeurt en onder welke omstandigheden. Bamboe in een blend met natuurlijke materialen is biologisch afbreekbaar. In een blend met synthetische stoffen zoals polyester niet.