Duurzamer geproduceerd

Bamboo Basics staat voor duurzamer produceren. We krijgen regelmatig vragen over zowel het milieu- als het menselijke aspect van onze productieprocessen. Logisch, want onze klanten maken steeds bewustere keuzes. Daarom willen we transparant zijn over alles wat met deze thema’s te maken heeft.

Bekijk hier ons Life Cycle Assessment rapport waarin we voor 3 categorieën onze impact beschrijven: CO2 voetafdruk, waterverbruik en landgebruik.

63% besparing op CO2 voetafdruk

Een Bamboo Basics T-shirt heeft een totale impact van 2,04 kg CO2 eq. Een industriestandaard katoenen T-shirt heeft een totale CO2 voetafdruk van 5,32 kg CO2 eq. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van de katoenvezel, elektriciteit en het bleken van de vezel. De uitstoot van transport is van beide T-shirts 12 gram CO2, een klein aandeel van het totaal. Het Bamboo Basics T-shirt bespaart in vergelijking met het katoenen shirt 63% op de CO2 voetafdruk.

Lees meer

De CO2 voetafdruk wordt aangegeven in kg CO2 eq. Dit is een bepaalde maatstaf om het aardopwarmingsvermogen van verschillende broeikassen over een bepaalde tijdschaal te vergelijken. Het maakt het mogelijk om de CO2 voetafdruk die bestaat uit verschillende broeikasgassen uit te drukken in een enkel getal.

Bamboe neemt 5 keer meer CO2 op dan een vergelijkbare groep bomen, terwijl het 35% meer zuurstof afgeeft. Bamboe groeit harder dan bomen en legt ook veel sneller meer CO2 vast. Als CO2-vreter kan het alleen al in China meer dan een miljoen ton broeikasgas vastleggen tot 2050.

64% minder waterverbruik

Gemiddeld verbruikt een Bamboo Basics T-shirt 972 liter water tijdens de productie. Dit bestaat uit regenwater, vers water en gerecycled (schoon) water. De grootste impact zit in het gebruik van organisch katoen (28% van het T-shirt). Een industriestandaard katoenen T-shirt verbruikt gemiddeld 2700 liter water. Het Bamboo Basics T-shirt bespaart in vergelijking met het katoenen shirt 64% water.

Lees meer

Bamboe heeft van nature genoeg aan zon en regenwater om te groeien. Katoen moet geïrrigeerd worden. Voor de productie van 1 kilo katoen is er in totaal 10.000 liter water nodig (bron: Better Cotton Initiative). Bij 1 kilo Bamboo Basics wordt er ruim 6.400 liter water bespaard.
Gezien de waterschaarste in sommige delen van de wereld is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan. Bamboe is een waterbesparend alternatief voor katoen.

30% minder landgebruik

Een Bamboo Basics T-shirt scoort op landgebruik 42.65 Pt. Een industriestandaard katoenen T-shirt scoort 61.33 Pt. Het Bamboo Basics T-shirt bespaart 30% land, in vergelijking met het katoenen shirt. Bij het berekenen van het landgebruik rekenen we in Pt. (points). Dit meet de veranderingen in bodemkwaliteit en de hoeveelheid land die wordt gebruikt om de grondstof te verbouwen. Hoe lager de uitkomst, hoe beter de kwaliteit van de bodem en hoe minder hectaren land er nodig zijn om de grondstof te verbouwen.

OEKO-TEX Standard 100

Bamboo Basics producten dragen het OEKO-TEX 100 label. STANDARD 100 van OEKO-TEX® is een van ‘s werelds bekendste labels voor textiel dat is getest op schadelijke stoffen. Als een textielartikel het STANDARD 100-label draagt, kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elk garen, elke knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel daarom onschadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Lees meer

De test wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke OEKO-TEX® partnerinstituten op basis van onze uitgebreide OEKO-TEX® criteria catalogus. Bij de test houden ze rekening met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid.
Lees hier meer over OEKO-TEX

Slow fashion

Recyclen en upcyclen in de mode-industrie is steeds meer in opkomst. Net als tweedehands en vintage. En daar staan wij 100% achter. Voor ons als ondergoedmerk is het recyclen of tweedehands aanbieden van onze producten wat lastiger en vooral niet zo hygiënisch ;). Om die reden focust Bamboo Basics op ‘slow fashion’. Basic stijlen in niet-modegevoelige kleuren en van hoge kwaliteit. Zo zorgen wij ervoor dat klanten lang met onze items kunnen doen en er niet snel op uitgekeken raken.

Geen pesticiden en insecticiden

Bamboe heeft van nature geen insecticiden en geen pesticiden nodig om te groeien. Daarentegen is katoen verantwoordelijk voor maar liefst 11% van alle pesticiden en 25% van alle insecticiden die elk jaar wereldwijd gebruikt worden.

Lees meer

Een groot probleem bij de teelt van (vooral) katoen is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral in de intensieve katoenteelt wordt veelvuldig gebruik gemaakt van pesticiden om diverse plagen en ziekten te voorkomen en dit heeft allemaal enorm veel negatieve impact op het lokale milieu. Bij de teelt van bamboe zijn er geen pesticiden nodig om plagen te bestrijden of ziekten te voorkomen. Dit scheelt enorm qua impact op mens, dier en milieu.

Ecochain

Bamboo Basics investeert om een ​​CO2-neutraal merk te worden. We werken aan het verminderen van de water- en CO2-uitstoot per product. Samen met Ecochain meten en verbeteren we de ecologische voetafdruk van alle Bamboo Basics om meer bewust te worden van de impact en transparant te zijn naar onze consumenten. Dit noemen we ook wel Life Cycle Analysis (LCA). Bamboo Basics gaat de footprint compenseren met vergroeningsprojecten.

Lees meer

Ecochain werkt met ecoinvent, ‘s werelds toonaangevende LCI databank. De datasets in ecoinvent dekken een breed scala van producten, diensten en processen. Ecoinvent wordt beschouwd als de grootste, meest consistente en meest transparante database op de markt.

Tanboocel

Wij maken gebruik van Tanboocel. Dit proces zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Zij hanteren een circulair proces waarbij 100% van de gebruikte stoffen opgevangen worden en gerecycled. Tanboocel Bamboo Viscose fibres is een milieuvriendelijker alternatief voor bamboe viscose. Tanboocel is antibacterieel, hydrofiel en ademend. Door het hergebruiken van de chemicaliën, vormt Tanboocel een closed-loop proces.

Biologisch katoen

Om ons product sterker te maken en een langere levensduur te geven, gebruiken we in een aantal van onze items (28%) biologisch katoen.
Naast bamboe wordt er ook katoen verwerkt in de samenstelling van onze boxershorts en T-shirts. Katoen is namelijk erg belangrijk voor de stevigheid en structuur van de kleding. De combinatie bamboe en katoen zorgt ervoor dat jouw Bamboo Basics items langer meegaan en niet gaan lubberen.

Lees meer

Het lukt ons om het gebruik van katoen in onze producten te beperken tot maximaal 28%. Het katoen dat we gebruiken is dus wel biologisch katoen, dit is milieuvriendelijker. Biologisch katoen is bijna hetzelfde als conventioneel katoen, maar het verschil zit hem in het gebruik van pesticiden. Katoen komt van de katoenplant en om ervoor te zorgen dat deze planten niet bezaaid raken met kleine beestjes, worden de planten ingespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen vervuilen de grond, zijn slecht voor het katoen gewas en voor de bevolking. De grond raakt door de chemicaliën steeds meer uitgeput en ook het water en de lucht raken vervuild.

Om er toch voor te zorgen dat de kleine beestjes de katoen gewassen niet stuk maken, wordt er in plaats van pesticiden gebruik gemaakt van biologische bemesting en plantaardig en dierlijk afval om het land te bemesten én te beschermen. Biologisch katoen is dus niet alleen beter voor de huid, maar ook beter voor de aarde.

Bamboe groeit 30x sneller katoen

Bamboe gaat efficiënter om met de grond waarin ze groeit. Bamboe groeit 30x sneller dan katoen en de wortels blijven in de grond, waarna de plant weer doorgroeit. Zo wordt bodemerosie voorkomen en is er minder m2 landbouwgrond nodig. Dit voorkomt ontbossing en geeft bijvoorbeeld ruimte voor het verbouwen van voedsel.

Lees meer

Een van de grootste voordelen van bamboe is dat de plant een enorme opbrengst heeft met minimale moeite. Daarnaast blijft de plant na de oogst gewoon staan om weer verder te kunnen groeien. Hierdoor is het proces van de bamboeteelt enorm efficiënt.

Panda's

De bamboe die Bamboo Basics gebruikt is een ander soort dan die door de panda wordt gegeten en komt ook niet uit de natuurlijke leefomgeving van het dier.

Lees meer

De bamboe die Bamboo Basics gebruikt komt uit de provincie Sichuan, dit ligt in het zuiden van China. Het is het grootste bamboebos van heel China.

Vegan

Bamboo Basics is een vegan merk. De belangrijkste eigenschap van veganistische kleding is dat er tijdens de productie geen dieren of dierlijke materialen aan te pas zijn gekomen. Concreet betekent dit dat er geen wol, leer, bont, vilt, veren, zijde of suède is gebruikt.

Biodegradable

De bamboevezel is biologisch afbreekbaar. Na de levensduur van een bamboe item kan het item dus volledig worden opgenomen door de natuur. Hiervoor moet een item wel voor 100% uit biologisch afbreekbare garens ontstaan. Momenteel zijn we met Bamboo Basics in een vergevorderd stadium in de ontwikkeling van de eerste items met 100% biodegradable elastaan.

Lees meer

Elastaan zorgt voor rekbaarheid en dat onze styles niet lubberen en hun vorm behouden.

Biodegradable wil zeggen dat iets op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën. Het zegt niets over de snelheid waarmee dit gebeurt en onder welke omstandigheden. Bamboe in een blend met natuurlijke materialen is biologisch afbreekbaar. In een blend met synthetische stoffen zoals polyester niet.