De voordelen van bamboe

Als je in eerste instantie aan bamboe denkt, komt er waarschijnlijk niet meteen kleding in je op. Toch is kleding gemaakt van bamboe heel fijn om te dragen. Daarnaast is het ook nog eens een milieuvriendelijke optie! Hieronder zetten we alle voordelen voor je op een rijtje.

Bamboe infographic

Zijdezacht

De stof valt soepel en voelt zijdezacht aan. Dit komt door het ronde oppervlak van de bamboevezels. Een hoog draagcomfort dus!

Goed voor je huid

Heb je een gevoelige huid of last van allergieën? Dan is bamboe ondergoed perfect! Bamboe is namelijk hypoallergeen.

Thermo comfort

In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. De open structuur van de vezels zorgt hiervoor.

UV-bescherming

Bamboe is van nature UV-beschermend en filtert 98% van de schadelijke UV-stralen.

Kwaliteit

Ondanks de zachtheid zijn de vezels van bamboe sterk, waardoor de kleding een lange levensduur heeft. De stof kreukt niet, is antistatisch, vormvast en kan gewoon in de wasmachine.

No sweat

De micro gaatjes in de bamboevezel zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen. Lees meer over onze anti-transpirantie T-shirts..

Perfect fit

De combinatie van elastan en katoen met bamboe zorgt voor zowel een sterke stof als een perfecte pasvorm. Doordat bamboe van nature heel sterk is blijven onze producten ook na veelvuldig wassen mooi!

Kreukherstellend

Zodra je onze T-shirts uit de wasmachine haalt, zijn deze zo goed als kreukvrij. Strijken is dus bijna niet nodig!

Milieuvriendelijk

De belasting op het milieu tijdens de productie van bamboe is tot wel 80% minder dan bij katoen.

Bamboe kleding is beter voor het milieu

Van plant tot textiel

De belasting op het milieu tijdens de productie van bamboe is tot wel 80% minder dan bij katoen.

Bamboe is een plant? Klopt, bamboe is een plant en zelfs de snelst groeiende plant ter wereld. Bamboe groeit in zowel een nat als droog klimaat. De plant maakt zelf een antibacteriële stof aan, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Bamboetextiel is bovendien volledig biologisch afbreekbaar. Pas in 2001 heeft de Universiteit van Peking ontdekt hoe je van bamboe textiel kunt maken.

Groei

De plant groeit ongeveer vijfentwintig meter in 50 dagen. Er zijn wel 1500 soorten bamboe. De bamboe die gegeten wordt door panda’s is een andere soort dan die waar kleding van wordt gemaakt.

Bamboe is makkelijk om te verbouwen. Het heeft voornamelijk veel zonlicht nodig. De kans op misoogsten is klein, ook is er geen extra water nodig bij de kweek van bamboe.

Omdat bamboe zelf een antibacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Dit is niet alleen fijn voor het milieu maar ook voor je huid.

Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt. Bamboe doet dit beter dan gewone bomen.

Bamboe helpt de boeren bij de bestrijding van bodemerosie, wind en hevige regenval. De wortels van de bamboeplant houden de grond namelijk stevig bij elkaar en hebben een positief effect op de waterstand.

Na de oogst herstelt een bamboebos zich snel. Bamboe groeit namelijk via een wortelstelsel, herplanting is dus niet nodig.

Vezels

Bamboevezels zijn hervormde cellulosevezels gemaakt van bamboepulp. De bamboepulp is een natuurlijke, groene en milieuvriendelijke grondstof, die kan worden gemengd met andere materialen, zoals katoen, hennep, zijde.

Textiel van bamboe wordt eigenlijk altijd gecombineerd met andere textielsoorten. Dit zorgt voor nog meer stevigheid.

Bamboe textiel wordt gemaakt door garen van bamboe te breien of weven. Er zijn twee manieren om bamboe garen te produceren; via het mechanische proces of via het viscose proces.

Onze bamboe wordt gemaakt via het viscose proces.

Het viscose proces

Vezels uit bamboestengels worden pas gemaakt tijdens het viscose productieproces. Voor het maken van viscose worden de bamboe bladeren en het hout gekookt en opgelost. Hierdoor ontstaat een oplossing van viscose cellulose. Deze cellulose-oplossing wordt gezeefd en de filamenten die uit de zeef komen, worden gehard. Deze vezel wordt daarna gesponnen tot bamboe garen.

Voor het oplossen worden chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn wanneer deze in het milieu terecht komen. Een deel van deze chemicaliën zijn, in grote hoeveelheden, schadelijk voor de gezondheid maar een deel ook niet. Zo wordt natriumhydroxide ook gebruikt in de productie van voedsel, drinkwater, zeep, bio-diesel, pigmenten en papier. Zelfs bij de verwerking van bijna alle weefsels van katoen, ook organisch katoen. Dit proces is goedgekeurd voor gebruik in textielproductie onder de Global Organic Textile Standard (GOTS).

Nu bamboe kleding steeds populairder wordt, worden er steeds betere technieken gebruikt. Bijvoorbeeld door met gesloten systemen te werken, waardoor de afvalstoffen worden hergebruikt en niet terecht komen in het milieu. En nu steeds meer mensen de grote voordelen van bamboe textiel ondervinden, zijn er ook steeds meer innovaties. De techniek is nog niet perfect, maar een hele grote stap voorwaarts voor het milieu!

DutchGermanEnglishFrench